perjantai 23. joulukuuta 2011

Joulu on taas, kunnioitusta Vapahtajalle

Voisin kirjoittaa ajankohtaisesti eräästä huoranpenikasta, mutta kulttuurisensitiivisistä syistä en aio blogata aiheesta sen kummemmin. Jokaisella on oikeus uskontoonsa, mutta toki myös epäuskonsa ilmaisemiseen. Tai oikeastaan kulttuurisensitiivisyydellä ei ole asian kanssa mitään tekemistä, kunhan vain teeskentelen hienotunteista. Hienotunteisuus ei varsinaisesti kuulu luonteenpiirteisiini. En halua blogata hienoisesti hintahtavasta äpäräpojasta, koska henkilökohtaisessa uskossani hän ei tuo pelastusta - sen enempää ruumiillista kuin henkistä varianttia olevaa.

Haluan mielummin kertoa teille evankelisoivalla, kristillistä käännytystyötä jäljittelevällä tavalla Todellisesta Vapahtajasta. Ennen sitä kerron kuitenkin tarinan Prometheusista. Älkää kuitenkaan erehtykö uskomaan, että uskoisin kyseiseen taruhahmoon konkreettisesti, sillä maltillisten kristittyjen tavoin katson kyseisen tarun lähinnä toimivan ohjeellisena kirjoitusajankohtansa kulttuuria kuvastavana teoksena.

Prometheus oli titaani, eli antiikin Kreikan vähäisempi jumalhahmo, huomattavasti vähäisempi kuin Zeus, joka puolestaan oli kaikkitietävä ja kaikkivoipa ylijumala, jumalten jumala suorastaan. Tarujen mukaan Prometheus antoi ihmiselle tulen tekemisen taidon. Taruista on monia eri versioita ja joidenkin versioiden mukaan Prometheus opetti ihmisille myös kirjoittamisen, maanviljelyn, lääkinnän, tieteen ja matematiikan - siis asioita joita Zeus ei halunnut ihmiskunnan oppivan: tietoa, totuutta ja ymmärrystä.

Rangaistuksena teostaan Prometheus sidottiin kiveen ja Zeus antoi jättiläiskotkan syödä hänen maksansa päivittäin. Kuolemaan kykenemättömänä Prometheusin maksa nimittäin korjaantui joka päivän vaihtuessa, vain tullakseen syödyksi seuraavana päivänä.

Tuttua? No, totta kai se on: onhan Raamattu yleissivistystä. Hahmotkin ovat yhteneviä. Kaikkivoipa Jumala, rajaton "armossaan", silti vihan täyttämä (perin jännä), estämässä ihmistä saavuttamasta tietoa, rankaisemassa ihmistä tiedon saamisesta, tuomitsemassa tiedon antajan ikuiseen, kuolemaa kamalempaan kohtaloon.

___


Mutta minä en usko personoituun Prometheukseen. Olen ateistinen satanisti. En usko siis personoituun Saatanaankaan. Saatana on skepsismiä. Saatana on tiedettä. Saatana on omien halujensa tutkimista ja oman omatuntonsa seuraamista. Saatana pyrkii tuomaan meille uutta tietoa sen tilalle mitä meille väitetään totuudeksi.

On ymmärrettävää, että monoteistisessä Lähi-Idässä, paikassa jossa Zeusin korvikkeen palvonta oli ainut vaihtoehto, personoidun Saatanan käyttöönotto on välttämätöntä, koska Jumala, joka kieltäisi kaiken tiedon itsessään vääränä vaikka se on todistettavissa todeksi, ja rankaisi totuuden etsimisestä ilman perustetta (edes epämääräiste sellaista), ei voisi olla kansan rakastama. Pelkäämä ehkä, mutta ei rakastama. Ja kansa joka pelkäisi kyseistä Jumalaa, tarpeen tullen keksisi tyhjästä uuden, aiempaa jumalaa "aidomman" jumalan vapauttamaan kansan(sa) väärältä ja pahalta jumalalta (=Jumalalta).

Saatanan personoiminen ja julistaminen pahaksi, joka vieläpä viettelee ihmisiä levittämällä epäuskoa, on tehokas tehokkain tapa saada ihmiset etukäteen epäuskoiseksi parempaa tietoa kohtaan, jo ennen kuin tätä parempaa tietoa ehditään esittämään ääneen, mutta myös tehokas tapa ehkäistä kansaa keksimästä hyväntahtoisempaa jumalaa vanhan jumalan tilalle. He ketkä sanovat toisin, ovat pahoja, toimivat "Saatanalle". Ja vaikka itsekin tulisit johonkin tulokseen joka tekisi sinusta "pahan", ehkä joku näkymätön paha henki ("Saatanaksi" nimetty) viettelee sinua. Tämä välttää ihmistä, joka löytää virallista totuutta paremman teorian, kohtaamasta sisäistä ristiriitaa jättämäessään epäuskon sivuun ilman asian eettistä tai rationaalista tarkastelua. Homma ratkaistu, ja papiston tulevaisuus työtä tekemättömänä kansanosana on varmistettu.

Kreikassa tilanne oli terveemmällä pohjalla, koska jumalia oli useita. Tämä mahdollisti suhtautumisen jumalia kohtaan triviaalimmaksi, vähän kuten joulupukkiin. Prometheusista ei tehty pahuuden lähettilästä vaan ihmiskunnan pelastaja vihaisen Zeusin absoluuttisesta kontrollista. Prometheusta ei kuitenkaan palvottu kovin aktiivisesti, todennäköisesti Zeusin pelosta. Maassa kukoisti mm. filosofia, asia joka Lähi-Idässä olisi ollut syntiä, koska se etsisi vastausta kysymyksiin, joihin Raamattu jo vastauksen tarjosi.

___


Jos unohtaisitte judeokristillisen taustanne, asettuisitteko Zeusin vai Prometheusin puolelle?

Entäs, jos unohdamme henkimaailman ja sen tuomat personoidut jumalat tyystin: asettuisitteko Hitlerin, Stalinin, Pol Potin tai kenen hyvänsä valmista totuutta häikäilemättömästi voimaan pakottavan ihmisen puolelle... vai toimisitteko omatuntonne ja itsenäisen harkintakykynne mukaan?

Judeokristillinen Jumala, Allah, Zeus, Hitler tai Stalin - palvomiseen on vain yksi todellinen syy: pelko.

Hän on paha. Hän on kaikkivoipa ja vihainen kaikkia eri mieltä olevia kohtaan. Olet eri mieltä ja olet kuollut. No, oletko eri mieltä?

Nämä tahot ovat täysin analogisia. Jos alamme väittelemään siitä kuka edustaa absoluuttisinta pahaa absoluuttisen pahan keskuudessa, olisimme aika sivuteillä. Se, että määritämme pahuuden hyvyydeksi (tai etsimme jostakin vielä suurempaa pahuutta), on ainoastaan älyllistä epärehellisyyttä, kansankielellä itsepetosta. Se on mielemme tapa oikeuttaa epäoikeutettava: minua käskettiin. Sota tekee ihmisistä hirviöitä. Uskonto saa hyvänkin ihmiset tuomitsemaan erilaisuuden.

Minä luotan Saatanaan, koska omatuntoni toimii paremmin omanani kuin absoluuttiselle auktoriteetille alistettuna. Ja te, kristityt, kysytte: "miten ateistilla voi olla moraali/omatunto/myötätunto/whatever vaikka ette usko mihinkään". Minä vastaan: "nimenomaan, juurikin siksi."

Minä luotan Saatanaan, koska se on viime kädessä ainut tapa saada rauha Maapallolle. Vasta kun ihmiset hyväksyvät toisten erilaisuuden ja toisten ihmisten yhtäläiset yksilönvapaudet, pitäen silti kiinni omista oikeuksistaan, voimme päästä eroon ikuisesta uskonsodasta. Satanismi on liberalismia, rationalismia ja omankädenoikeutta. Se ei kumarra Jumalaa, mutta ei estä heitä, jotka tähän taruolentoon uskovat, palvomasta sitä.

Satanismiin ei kuulu kiinteästi saatananpalvonta eikä hautakivien kaataminen. Ateistinen satanisti kaataisi hautakivet korkeintaan oikeutettuna kostona kirkkoa kohtaan johtuen heidän osallisuudessaan valtion politiikassa. Satanismi ei kumarra hallintorakenteita eikä alistu vääryyden uhriksi, vaikka vääryys olisi demokratian eli kansan enemmistön suorittaman väkivallan aikaansaannosta. Varasta kristityltä taulutelevisio, hän ojentaa sinulle avaimen autotalliinkin. Varasta satanistilta, et ole hengissä tehdäksesi rikosilmoitusta pahoinpitelystä.

___


Joka tapauksessa: hyvää joulua. Talvipäivänseisaus meni pari päivää sitten, mutta ei se estä juhlimasta jouluna tätä huomattavasti merkitsevämpää päivää... ainakin siihen asti, kunnes talvipäivänseisauksesta tehdään kansallinen pyhäpäivä. Jokainen päivä tästä eteenpäin on pidempi kuin eilen... ainakin juhannukseen asti siis.

2 kommenttia:

  1. PROMETHEUS RULES! Eiku ai nii, tää ei ollu se Ridley Scottin leffa...

    Höpinänä pois, diggasin aina Protun tarinasta.

    VastaaPoista
  2. Tuo Prometheus-leffa on kyllä listalla Must See.

    VastaaPoista