lauantai 16. huhtikuuta 2011

Äänikynnys voimaan 2015 vaaleihin - nämä ovat viimeiset demokraattiset vaalit!

Kuten Lilja totesi blogissaan äänikynnys voidaan purkaa aikaisintaan 12 vuoden kuluttua. Jos seuraava eduskunta hyväksyy äänikynnyksen 2/3 enemmistöllä perustuslain muuttamiseksi, ja kansan äänikynnyksestä huolimatta onnistuisi saamaan enemmistön taaksensa äänikynnyksen poistamiseksi vuoden 2015 vaaleissa, äänikynnyksen poistaminen ei-kiireellisenä vaatii 2 vaalikautta lisää.

Kiireellisenä se puolestaan vaatisi 5/6 kannatuksen, jonka saavuttaminen demokraattisissa vaaleissa lienee mahdotonta ottaen huomioon, että nyt näyttää tekevän tiukkaa saada edes 1/3 edustajapaikoista täytettyä siten, että he puoluekuriakin uhmaten äänestäisivät perustuslakiuudistuksen kumoon.

____

Äänikynnyksen torjuminen ennalta (2011 vaalit ratkaisee) (vaikutus 2015 vaaleihin):
34% kansanedustajista

Voimaan tulleen äänikynnyksen poistaminen kiireellisenä (2015 vaalit) (vaikutus 2019 vaaleihin):
84% kansanedustajista

Voimaan tulleen äänikynnyksen poistaminen ei-kiirreellisenä (2019 vaalit) (vaikutus 2023 vaaleihin):
67% kansanedustajista

____


Osa nykyisistäkin kansanedustajista vastustaa äänikynnystä. Ongelmana on mm. puoluekuri. Sillä on tapana taivutella ehdokkaita pyörtämään kannanottojansa täydellisesti.

Ratkaisuna tähän on ainoastaan pienpuolueiden pääsy eduskuntaan. Tällä on kaksi positiivista vaikutusta: nämä pienpuolueiden edustajat tulevat takuuvarmasti äänestämään vastaan äänikynnystä, koska äänikynnys on heidän puolueillensa uhka. Puoluekuri on demokratian puolella - ei sitä vastaan.

Toinen etu on siinä, että kun NYT istutat eduskunnan ulkopuolisen puolueen eduskuntaan, se saattaa hyvinkin sementoitua sinne piikiksi heidän lihaan, ketkä laativat koko lakialoitteen äänikynnyksestä juuri pitääkseen heidät pihalla.

Eli:
Äänestä rohkeasti pienpuoluetta. Nyt on viimeinen mahdollisuus. Älä välitä "poliittisesta uskottavuudesta". Todellinen uskottavuus tulee luotettavuudesta ja rehellisyydestä. Piraatit ovat ainakin liikkeellä suorin selkärangoin. Aidosti merkityksellinen ääni annetaan juurikin semmoiselle ehdokkaalle / puolueelle, jonka läpi meno ei ole varmaa. Ääni ei mene "hukkaan" millään muulla tavoin kuin äänestämällä varmaa läpi pääsijää. Tällöin ääni on vain ja yksinomaan puolueelle.

Todellinen protesti katosi persuista kannatuslukujen myötä, ja kirkkoveneitä piirtelemällä äänestät tosiasiassa Kokoomusta. Jokainen, joka sanoo, että äänestämällä pienpuoluetta ääni menee hukkaan, on väärässä.

Äänestäkää radikaalisti. Äänestäkään Piraatteja... tai äänestäkää vaikka julkirastisia puolueitakin. Nyt on ensisijaisen tärkeää saada eduskuntaan sellaisien puolueiden kansanedustajia, joita istuvat kansanedustajat eivät tahdo eduskuntaan. Koska kyseessä voivat olla viimeiset demokraattiset vaalit pitkään aikaan, me haluamme teräväkulmaisen kiven jokaisen eduskuntapuolueen kenkään myöskin mahdollisimman pitkäksi ajaksi.

Valta on kansalla. Haluaako kansa sementoida istuvan eduskuntakokoonpanon Arkadianmäelle vai ei. Se on sinusta kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti