perjantai 15. huhtikuuta 2011

Libertaarit hukkaavat suotta potentiaaliansa

Libertaarit pistivät näin vaalien alla pystyy www.tuloerot.fi -sivuston, jonka sisältö, vaikkakin teknisesti faktuaalista, on kuitenkin melko triviaalia. Onhan se silti protesti vasemmiston ikuista tuloero-jankutusta kohtaan, ja aiheesta. Sivustolla olevan adressin allekirjoittajat erottuvatkin rehelliseen oikeistolaisuuteen "työväenpuoluelaisista"... ja tällä tarkoitan siis sekä vasemmistolaisia että Kokoomuksen edustajien enemmistöä.

Kokoomuksen reaalipolitiikka on ollut todella kaukana vapaasta markkinataloudesta. Sanon, että se on suorastaa häpeäksi oikeistolaisuudelle. Suosimalla suuryrityksiä valtio on sortanut pienyrityksiä. Yritystuet eivät toki ole koko ongelma, itse asiassa yritystuet ovat koostaan huolimatta juuri niiden saajille (tyypillisesti suuryrityksiä) melko olematon lisä entuudestaan suureen liikevaihtoon.

Todellisesti suurta osaa pienyritysten ylimääräisestä rasitteesta on, että moni sääntely toimialalla edellyttää yrityksen koosta riippumattomia panostuksia henkilöstöhallintaan, dokumentointeihin, ympäristötekniikoihin, hygieniaan, jne. Et esimerkiksi voi ostaa makkaraa kaupasta ja myydä niitä kylmälaukusta, et edes yhden myyntipäivän ajan, vaikka tuotteella itsellään olisi marginaalia viikon verran eteenpäinkin. Et voi kantaa pihalle arkkupakastinta ja myydä sieltä jäätelöä. Ravintolan keittiössä ei saa leipoa. Perunoita ei saa pestä. Mitä vittua? "Hygieniaa."

Hygieniasta on tehty yksi totaalisen panikoinnin aihe ja naurettavaa on ajatus siitä, että tuote jotenkin paranisi laadultaan kulkiessaan maatilalta suurjalostamolle, jossa sitä käsitellään, pakataan muoviin, kuljetellaan rekoilla ja pidetään viikon verran lähikaupan kylmähyllyssä odottamassa ostajaansa. Se ei määritelmällisestikään voi muuttua paremmaksi kuin mitä se on ollut tuottajallaan. Siitä eteenpäin vain lisätään lenkkejä ketjuun, enemmän käsiä, joista joku pari on voinut jäädä pesemättä.

Hyvää listaa pienyrittämisen ongelmista löytyy tästä artikkelista:
Taloussanomat: Keittiö, jossa ei saa leipoa – ja muut hullut kiellot

Kyseisestä artikkelista:
– Maatilamatkailuyrittäjä ei saa tarjota oman tilan jogurttia asiakkaille.
– Vuohenkasvattaja ei saa laillisesti tarjota vieraille oman tilan juustoa eikä tilalla teurastettua lammasta.
– Vanhemmat eivät saa tuoda Helsingin päiväkoteihin itse leipomiaan syntymäpäiväkakkuja. Kaikki synttärikekkereille tarjottava pitää tuoda avaamattomissa kaupan pakkauksissa.
– Asiakas ei voi ostaa valmisruokia omiin astioihinsa.
– Leipominen ravintolan keittiössä.
– Multaperunoiden ja multaisten juuresten käyttö ravintolan keittiössä.
– Kalan ostamiseen kauppahallista, torilta tai suoraan kalastajalta. Tämän voi muuten kiertää ottamalla kalastajan ravintolan palkkalistoille.

Siis eikö tämä jo pikku hiljaa ala kutsumaan Suomeen libertaaria politiikkaa? Sellaista politiikkaa, jossa kuka hyvänsä voi ilman byrokratiaa pystyttää elintarvikealan yrityksen, ja jonka turvallisuudesta vastaa yrittäjä itse parhailla mahdollisilla tavoilla, eikä pelkästään pykälien mukaisesti. Samalla vastuu vatsataudeista olisi aiheuttajalla. Epäilyjen perusteella tai satunnaisilla pistokokeilla voidaan suorittaa varsinaiset tarkastukset perustuen todellisiin riskitekijöihin, eli siihen onko ruoka ihan oikeasti pilaantunut prosessin johdosta... ei itse prosessiin. Otetaan näyte. Onko siinä kolibakteeri? Onko siinä hometta?

_____


Yksityisyrittäjyys on saatava nousuun tässä maassa. Tarvitsemme yrittäjille perusturvaa. Ja se perusturva on oltava PERUSTULO. Byrokratiaton ja porrastamaton. Toimiva motivaattori, jota ei oteta pois yritteliäältä ihmiseltä joka yrittää tehdä parhaansa oman toimeentulonsa parantamiseksi ja maksaa vielä verotkin jos onnistuu toimeentulonsa turvaamaan. Yrittäjien demonisaation on loputtava.

Ainoastaan liberaaleista lienee todella ajamaan tätä kehitystä. Vasemmistolla on agendassa perustulo, mutta käytännössä he keskittyvät kuitenkin puhumaan pelkistä indeksikorotuksista nykyisiin järjestelmiin. Aatteen palo totaalisesti hukassa, vaikka ovatkin oppositiossa. Varsinaiset kommunistit eivät ilmeisesti perustuloa kannata lainkaan, ei ainakaan perustuen siihen vastaanottoon jonka sain Pauli Shadrinilta kysellessäni heidän perusturvamallista. Ikäväkseni sain kuulla sen koostuvan pelkästään nykyisten tarveharkintaisten tukien siirtämisestä samalle luukulle, lomakkeiden kautta anottavaksi, kuten ennenkin. Tulon taso olisi 900 eur ja jokainen euro jonka ansaitsee pätkätöistä alle 900 euron vähentää tasan saman suuruisesti perusturvaa eli työtä ei kannattaisi vastaanottaa. Työnteko kuulemma turvattaisiin samoin kuin nytkin: töihin pakotettaisiin karenssin uhalla. Oikeasti tämä näköalattomuus on jo perin masentavissa sfääreissä. Onko tämä vasemmistomme näkemys vähäosaisten auttamisesta? Orjatyötä?

Kokoomus ja Keskusta kannattivat vuonna 1987, nyttemmin kaikessa hiljaisuudessa unohdettu ja pelkästään nuorisojärjestöjen mielessä, valitettavasti. Vihreät ja Vasemmisto, heillä on perustulo vielä tänä päivänäkin agendoissa - miksi he eivät kuitenkaan uskaltanut ottaa sitä pöydälle vaalitenteissä? Mikä vaivaa? Ehkä toivovat hallitusyhteistyötä?

Piraattien listoilta on ehdolla libertaarien lisäksi sosiaaliliberaaleja, vähemmän oikeistolaisia liberaaliehdokkaita. Enemmistö ehdokkaista ylipäätään kannattaa perustuloa ja olen varma, että heillä riittää rohkeutta ottaa asia esille. On väistämätöntä, että ei me hallitukseen lennetä täältä eduskunnan ulkopuolelta yksissä vaaleissa. Tämä tarkoittaa oppositioroolia, eli kärkästä uusien asioiden esille ottamista. Nyt ei vanhaa äänestämällä saa asiaa pöydälle, ei sitten millään. Vasemmistolla ja Vihreillä oli tilaisuutensa vaalitenteissä... jopa sellaisissa, joihin Piraateille ei edustusta myönnetty.

Pidänkin hieman huonona sitä, että libertaarimme eivät kovemmalla äänellä ole saaneet kuuluviin juuri perustuloa ja konkretisoinut entistä äänekkäämmin sen merkitystä juuri yrittäjiin. (Usein mainitaan perustulon vaikutus pätkä- ja osa-aikatyöläisten tulotasoon. Ja ei se mitään fakta se on sekin.)

Yrittäjät ovat unohdettu äänestäjäpotentiaali. Liberaalit ovat hieman laiskasti saaneet ideologiaan auki heitä kohti, mutta toivon, että yrittäjät silti ymmärtävät kenen riveistä heidän on valittava edunajajansa, jos mielivät etujansa ajettavan.

Huomenna on vaalipäivä. Jokainen kuka on ikinä unelmoinutkaan mahdollisuudesta harrastaa pienimuotoista yrittämistä työttömyyden lomassa, työttömyyden uhatessa, tai ihan muuten vaan keksittyään omasta mielestään hyvän liikeidean - älkää nyt vaan jättäkö äänestämättä. Tehtäisiin yrittäjäksi ryhtymisestä matalampi porras ottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti