torstai 28. kesäkuuta 2012

Ehdotukseni Piraattien puoluehallitukselle: Poikalasten ympärileikkauksen kieltäminen

Jätin oheisen, epämuodollisen vetoomukseni Piraattipuolueen puoluehallitukselle. Se on luettavissa sekä kommentoitavissa
Piraattipuolueen nettikeskustelussa (vaatii rekisteröitymisen kommenttien jättämiseksi)
täällä Blogspotissa (vapaaehtoinen rekisteröityminen tai anonyymi kommentointi)
sekä Aamulehdenblogeissa (vaatii rekisteröitymisen kommenttien jättämiseksi)

____

Ehdotan, että puoluehallitus laatii puolueohjelmansa mukaisen kannanoton ympärileikkauksen suorittamisen laillisuudesta. Puoluekokouksen päätöksen mukaan Piraattipuolue ajaa ehdotonta sukupuolista tasa-arvoa erityisesti juridisen tasa-arvon eli negatiivisten vapauksien kannalta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Piraattipuolue joko
A) ajaa molempien sukupuolisten lasten ympärileikkausten (ja muiden genitaalialueiden ei-lääketieteellisten silpomisten) KRIMINALISOIMISTA, tai
B) ajaa molempien sukupuolisten lasten ympärileikkausten (ja muiden genitaalialueiden ei-lääketieteellisten silpomisten) LAILLISTAMISTA.

Vaihtoehto B on yksikäsitteisesti epähuumani kanta pysyvän ruumiinvamman tuottamisesta yhteiskunnassa, jossa pelkkä koivuvitsan käyttäminen kasvatuksessa on “pahoinpitely”. Se on myös ihmisoikeuksien ja lasten oikeuksien julistuksien vastainen kanta.

Periaatteessa laki sallisi poikavauvojen ympärileikkaamisen tuomitsemisen törkeänä pahoinpitelynä sekä törkeänä(?) ruumiinvamman tuottamuksena vahingonkorvausvelvollisuuksineen, mutta käytäntöön soveltamisessa Korkein Oikeus on tulkinnut, että poikavauvojen genitaalinen leikkely ei-lääketieteellisin perustein ei riko lakia, kunhan se suoritetaan hygieenisesti, puudutuksella ja ilman infektioita. (Pysyvää ruumiinvammaa ei siis näinikään KKO:n tulkinnassa lainkaan huomioida vaikka vahinko on elinikäinen.)

Koska poliittisten päättäjien (tai poliittisiksi päättäjiksi pyrkivien) ei tule estää KKO:ta laatimasta tulkintoja, on poliittisten päättäjien pyrittävä muuttamaan lakia, jotta tulkinta olisi erilainen. Emme voi paeta lainmuutostarvetta siihen, että nykylain puitteissa voitaisiin (jos KKO niin haluaisi) tulkita poikalapsen ruumis loukkaamattomaksi väkivallata.

Asialle on tehtävä jotakin.

____

Tämä on toki yhteiskunnallinen tabu, ja poliittisessa ilmapiirissä vahvasti seksistisesti ja poliittisen korrektiuden syistä värittynyt.

Esim. Vihreät vaativat tyttöjen ympärileikkauksen kieltämistä (vaikka se on jo kielletty entuudestaan oikeuskäytännöllä), mutta katsoo, että poikalapsien ympärileikkaus (joka on suomalaisessa oikeuskäytännössä sallittua) tulisi pitää laillisena, mutta pyrkiä informoimaan terveyshaitoista.

Vasemmistoliitto niinikään katsoo tarpeelliseksi julistaa, että ympärileikkaus tulee kieltää, mutta katsoo tärkeäksi painostaa, että “erityisesti tyttöjen” ympärileikkauksen kieltäminen on tärkeää. Tämä(kin) kanta on vahvasti seksistinen ja poikalapsien ruumiillista koskemattomuutta halveeraava.

Piraattipuolueen puoluekokous on asettanut Piraattipuolueen ajamaan seksuaalista tasa-arvoa erityisesti juridiselta kannalta. Tämä on ehdottomasti juridinen kysymys (toisin kuin laasaslaiset ja horsmalahtelaiset kysymykset siitä saavatko miehet tarpeeksi pillua). Tähän täytyy reagoida ja tämä ei ole pelkästään miesasiaa vaan ihan perustavanlaatuista humanismia.

Ymmärrän, että poliittisesti tämä on “epäkorrekti” asia, ja konservatiivit tulevat kääntämään tämän antisemitismiksi…. aivan kuten konservatiivit käänsivät Vihreiden eutanasia-kannanoton holokaustikysymykseksi. Ihmisoikeustaistelijan täytyy kuitenkin rikkoa epämukavia tabuja, jotta asioita voidaan ajaa suuntaan, jossa ihmisoikeudet todella toteutuvat.

Huomioitavaa pohjustusta:
80% suomalaista vastustaa alaikäiseen kohdistettua ei-lääketieteellistä ympärileikkausta (12% ei osaa sanoa, 8% kannattaa laillisuutta). Poikien ympärileikkaus on poliittisesti epäkorrekti ainoastaan poliittiselle eliitille.

Suositeltavaa luettavaa ovat Veli-Pekka Leivon kirjoitukset ympärileikkauksista. Niitä on useampikin tuo linkatun lisäksi.

Kuten Veli-Pekka Leivo toteaa yhdessä blogeistansa, ei asia pelkästään kieltämällä lopu. Mutta kyllä se kieltäminen siitä huolimatta kuuluu asiaan, kun kyse on suoranaisesta ihmisoikeuden loukkaamisesta. Ei lapsien kurittaminenkaan ole loppunut lain tai laintulkinnan myötä. Laillistettaisiinko lapsien piekseminen?

Avain on asennekasvatuksessa, mutta kansa on autoritaarinen siinä mielin, että se omaksuu välillä aivan perusteettakin asenteita suoraan lakia lukemalla. On tärkeää, että laki korjataan tuomitsemaan poikalapsien silvonta. Vain 8% suomalaisista kannattaa poikalapsien silvonnan pitämistä laillisena (RKP:n Anna-Maja Henriksson mukaanlukien, joka haluaisi vielä laatia erillislain oikeuskäytännön jatkuvuuden turvaamiseksi tulevaisuudessakin), mutta he ovat hyvin äänekäs vähemmistö, joille annetaan tarpeettoman paljon sananvaltaa epärationaalisin perustein (mm. juutalaisten uhripääomasta).

Poikalapsien genitaalimutilointi ei kuitenkaan koske vain uskonnollisia- tai kulttuurillisia vähemmistöjä: maassamme on kaikille sama laki. Ja toivon, että se laki joskus kunnioittaa YK:n yleismaailmallista ihmisoikeuksien julistusta.

Päätän monologini tähän. Keskustelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti