perjantai 10. helmikuuta 2012

ACTA-kyräilylle stoppi!


ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) ympärillä on paljon kohua, ja hyvästä syystäkin.

- Tämä erillisiin instituutioihin (esim. EU, WTO) suoranaisesti liittymätön kansainvälinen "kauppasopimus" on valmisteltu salassa. Virallisesti tieto oli ainoastaan neuvottelijamaiden edustajien saatavissa sekä poikkeuksena yhdysvaltalaisten yritysten pyydettävissä salassapitosopimusta vastaan (Eurooppaan tietoa ei luovutettu muille kuin neuvottelijoille itselleen). Tiedot sisällöistä tuli silti julki nimettöminä Wikileaks-vuotoina.

- Vuodettujen sisältöjen perusteella, ja myöhemmin se mitä on julkisesti myönnetty sopimukseen kuuluvan, on yksikäsitteisesti ristiriidassa sen kanssa mitä "kauppasopimuksen" luvattiin sisältävän ja erityisesti mitä sen luvattiin olevan sisältämättä. Sopimuksen piti olla fyysisten tuoteväärennösten levityksen estäminen. Internetin toimintaan sen ei pitänyt koskea. Vuodot paljastivat nämä väitteet suoranaisiksi valheiksi.

- ACTA kieltäisi palveluntarjoajien jakamasta ilmaisia ohjelmia, jos näillä ohjelmilla voitaisiin myös päästä käsiksi tekijänoikeudella suojattuihin tiedostoihin. Esim. SourceForge voisi olla uhassa ja ohjelmiston, kuten Firefox levittäminen voisi "loppua" (siirtyä siis käytännössä ACTA-sopimuksen ulkopuolisiin maihin tai vertaisverkkoihin). ACTA käy siis sotaa laillisia ilmaisia ohjelmistoja vastaan - sellaisia ohjelmia vastaan, joiden tekijät ovat itse halunneet jakaa ohjelmansa ilmaiseksi. Toki taistelu alkaisi todennäköisimmin "helpoista kohteista", kuten käymällä torrent-ohjelmistojen julkaisijoiden kimppuun. Kyseessä olisi silti avoin valtakirja.

- Lisäisi yhtiöiden valtaa toimia epäiltyjä vastaan ilman tuomioistuimen päätöstä. Käytännössähän tähän on Suomessa menty, kun Elisa käskettiin sensuroida The Pirate Bay. Lakia joka mahdollistaisi toiminnan, alettiin valmistella vasta kun tuomioistuin oli juo antanut Elisalle käskyn sensuroida. Niinikään lain valmistelu itsessään pyrkii jo ennen ACTA:n voimaantuloa varmistamaan suomalaisen lainsäädännön sopimuus ACTA:n kanssa, jotta voi vastata "ACTA ei muuta mitään" eli sen läpi vieminen olisi läpihuutojuttu.

- Geneerinen korvauslääke kiellettäisiin. Lääkkeiden hinnat nousisivat.

- Mitähän seuraavaksi... geenipatentteja? Maanviljelijällä on sitten hauskaa, jos naapurin puolelta tulee muunneltu geeni omalla pellolle pölyttäjän mukana. No, spekuloida voi rajatta, koska näitä "ei vaikuta mihinkään" "kauppasopimuksia" tehkään suljettujen ovien takana. Minkähän takia ne tehtäisiin suljettujen ovien takana ellei juurikin sen takia, että ne eivät kestä päivänvaloa.

- EU:n ACTA-allekirjoituksesta päätettiin EU:n maatalousministerien(!) kesken toimittajien hämäyttämiseksi. Allekirjoittaminen tehtiin Tokyossa.



Tähän saakka meno oli täyttä vauhtia kohti helvettiä. Toki siinä sivussa Piraattipuolue on huudellut eduskunnan ulkopuolelta ja muutama vihertäjä on harmitellut avoimmuuden puutetta uskaltamatta nostaa kuitenkaan merkittävää haloota asiasta (voisi varmaan uhata hallitustyöskentelyäkin). Mutta on sitä alkanut jo vähän tapahtuakin:

- Ranskalainen europarlamentaarikko Kader Arif erosi protestina ACTA-vehkeilylle.

- Puolassa on ollut suuria mielenosoituksia (15000 Kraków, 5000 Wrocław), yritykset ovat aikeissa järjestää Wikipedia-blockoutin tyylisiä protesteja sulkemalla nettisivustojansa, haktivistit kaatavat hallituksen sivustoja, puolan kansalaiset keräänneet jo pian 400000 nimeä adressiin (jestemprzeciwacta.pl) ACTAA vastaan, maan europarlamentaarikot saaneet jo liki 2 miljoonaa sähköpostia ACTAan liittyen.

- Kansainvälisessä adressissa (Avaaz.org) on 2 miljoonan allekirjoittajan raja rikki. Allekirjoittaminen edellyttää sähköpostivarmistusta.

- Puola, Tsekki, Slovakia, Latvia ja Saksa ovat jäädyttäneet ACTAn ratifioinnin protestien takia. Suomessa tuskin käy samoin. Jo satakin e-mailia leimattaisiin "masinoinniksi" ja mielenosoituksiin saa revittyä paikalle ehkä pari kymmentä. Okei, huomiseen mielenosoitukseen ennakkoilmoittautuneita on puoli tuhatta ja Helsingin Sanomat arvioi useita tuhansia, mutta miten siinä sitten viime kädessä käy. Suomalaisia ei kiinnosta valtaväestön ihmisoikeudet ja barrikadeille nouseminen on hankalaa. Erityisen hankalaa se on, jos se koskee suomalaista demokratiaa ja kansallista itsemääräämisoikeutta sen sijaan, että se koskisi keskiolutta ja makkaraa. No, ehkä muu Eurooppa osaa kaataa ACTAn ja pelastaa palan suomalaista itsenäisyyttä siinä samalla. Ja onhan huomiseksi luvattu parempaa säätä kuin mitä oli presidentinvaalien viikonloppuna.



Muistakaa:
#ACTA @Twitter
STOP ACTA Helsinki @Facebook

tiistai 7. helmikuuta 2012

Haavisto-ilmiö (Memetic Version)

WHAT I VOTED:


WHAT I EXPECTED:


WHAT I GOT:


Näin... sanoja säästellen, videot puhukoon puolestaan. Jos kysyttävää silti jää vastaillen niihin tuossa alla kommenttilootassa.

Tämä blogikin palaa normaaliin päiväjärjestykseen... tai oikeastaan teki sitä jo tuossa aiemmin kritisoiden Kyllösen perseilyä liikenneministerinä.

lauantai 4. helmikuuta 2012

Arvoisa liikenneministeri Kyllönen

Ehdotitte syksyllä 2011 valtakunnallisen tiemaksujärjestelmän käyttöönottoa. Seuranta tapahtuisi satelliitin avulla, ilmeisesti GPS-järjestelmän ja GSM-verkon yhdistelmällä. Olette ilmoittanut, että haluatte korvata mm. polttoaineveroa ja vuotuista käyttömaksua tällä satelliittiseurantaan perustuvalla tienkäyttölaskutuksella. Seurannan itsensä hinnaksi muodostuisi vähintään 240 euroa vuodessa (joka on varovainen arvio sillä se on ministeriön itsensä laatima luku) ja tämä järjestelmä tulisi autoilijoiden kustannettavaksi. Tämän summan jokainen autonkäyttäjä joutuisi siis maksamaan vuodessa riippumatta ajomäärästään. Ja tämä maksu olisi valvonnan omakustannehinta: ei siis kompensoisi nykyistä ajomäärään sitomatonta vuotuista ajoneuvoveroa yhdellä ainoalla sentilläkään.

Kaikkia autoja koskeava valvontajärjestelmä todennäköisimmin olisi miljardiluokan menoerä. Se, että sitä ei hoideta valtion budjetista on vain maton alle lakaisua. Valtion budjetista jos tätä kustannettaisiin, homma kaatuisi täydellisessä mielipuolisuudessaan ja kalliissa hinnassaan välittömästi. Mutta asiaa pyritään hoitamaan piiloverotuksella, eli velvoittamaan autoilijoita asennuttamaan järjestelmiä autoihinsa julkisen sektorin "tarpeita" tyydyttämään. Laitehankintoja, joihin kajoaminen luonnollisesti tultaisiin kriminalisoimaan vähintään yhtä ankarasti kuin DVD-levyn katsominen Linux-käyttöjärjestelmällä varustetussa tietokoneessa. Laitteisiin tulee toki myös vikoja. Ja jotta valvonnan häirintä auton omistajan itsensä toimesta voitaisiin ehkäistä, valvontalaite tulee todennäköisesti myös kytkeytymään tavalla tai toisella ajonestojärjestelmään. Huomioon tulisi kuitenkin ottaa mm. tunnelit, jossa GPS-signaali katoaa. Monellako koodausvirheella järjestelmä saadaan toteutettua? Kenen kustannuksella koodausvirheitä sitten korjaillaa jälkikäteenkin? Oma lukunsa on toki laitteiston itsensä ongelmat esim. tämmöisillä paukkupakkasilla...

Olette nyt nimittänyt työryhmän tutkimaan tätä tiemaksuteknologiaa ja tämän työryhmän johtajaksi Jorma Ollilan, Nokian entisen toimitusjohtajan.

"Halusin, että puheenjohtajalla ei ole liikennepoliittista taustaa, vaan heillä on mahdollisuus puhtaalta pöydältä selvittää, onko mahdollista rakentaa uudenlaista liikenteen hinnoittelun mallia tai korjattavissa vanhaa", sanoitte. Mikä on mahdollisesti liikkunut vasemmistoliittolaisen ministerin päässä, kun liikenteen tai liikennepolitiikan tuntijan sijasta työryhmän johtajaksi on valittu ilmi selvästi jäävi, itse valvontajärjestelmän tavarantoimittaja? Eikö hyvävelijärjestelmällä ole mitään rajaa, edes vasemmiston pitäessä liikenneministerin salkkua? Missä on eettinen selkärankanne ja paljonko tästä itse rikastutte?

Vai onko kyse vain ja ainoastaan ylpeydestä ja kykenemättömyydestä tunnustaa olleensa väärässä?

"En aio antaa periksi. Kiltit tytöt eivät näissä hommissa pitkälle pötki." Vaikuttaa siltä, että girlpower-humalassanne sorrutte ihan samaan poliittiseen perisyntiin kuin useimmat miespuoliset kollegannekin: te ette tunnusta mahdollisuutta omasta erheellisyydestänne edes saatuanne täyslaidallisen p4skaa tuhannesta eri tuutista. "Masinointia". Tai naisen vähättelyä. Vikaa löytyy aina jostakin toisesta ja tässäkin asiassa henkilökohtainen epäonnistuminen käännettiin patriarkaattiin ja naissukupuolen kollektiiviseen vähättelyyn.

Nyt olisi hyvä tilaisuus osoittaa paremmuutta: tunnustaa olleensa väärässä, ja ilmaista se vieläpä suoraan.