perjantai 10. helmikuuta 2012

ACTA-kyräilylle stoppi!


ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) ympärillä on paljon kohua, ja hyvästä syystäkin.

- Tämä erillisiin instituutioihin (esim. EU, WTO) suoranaisesti liittymätön kansainvälinen "kauppasopimus" on valmisteltu salassa. Virallisesti tieto oli ainoastaan neuvottelijamaiden edustajien saatavissa sekä poikkeuksena yhdysvaltalaisten yritysten pyydettävissä salassapitosopimusta vastaan (Eurooppaan tietoa ei luovutettu muille kuin neuvottelijoille itselleen). Tiedot sisällöistä tuli silti julki nimettöminä Wikileaks-vuotoina.

- Vuodettujen sisältöjen perusteella, ja myöhemmin se mitä on julkisesti myönnetty sopimukseen kuuluvan, on yksikäsitteisesti ristiriidassa sen kanssa mitä "kauppasopimuksen" luvattiin sisältävän ja erityisesti mitä sen luvattiin olevan sisältämättä. Sopimuksen piti olla fyysisten tuoteväärennösten levityksen estäminen. Internetin toimintaan sen ei pitänyt koskea. Vuodot paljastivat nämä väitteet suoranaisiksi valheiksi.

- ACTA kieltäisi palveluntarjoajien jakamasta ilmaisia ohjelmia, jos näillä ohjelmilla voitaisiin myös päästä käsiksi tekijänoikeudella suojattuihin tiedostoihin. Esim. SourceForge voisi olla uhassa ja ohjelmiston, kuten Firefox levittäminen voisi "loppua" (siirtyä siis käytännössä ACTA-sopimuksen ulkopuolisiin maihin tai vertaisverkkoihin). ACTA käy siis sotaa laillisia ilmaisia ohjelmistoja vastaan - sellaisia ohjelmia vastaan, joiden tekijät ovat itse halunneet jakaa ohjelmansa ilmaiseksi. Toki taistelu alkaisi todennäköisimmin "helpoista kohteista", kuten käymällä torrent-ohjelmistojen julkaisijoiden kimppuun. Kyseessä olisi silti avoin valtakirja.

- Lisäisi yhtiöiden valtaa toimia epäiltyjä vastaan ilman tuomioistuimen päätöstä. Käytännössähän tähän on Suomessa menty, kun Elisa käskettiin sensuroida The Pirate Bay. Lakia joka mahdollistaisi toiminnan, alettiin valmistella vasta kun tuomioistuin oli juo antanut Elisalle käskyn sensuroida. Niinikään lain valmistelu itsessään pyrkii jo ennen ACTA:n voimaantuloa varmistamaan suomalaisen lainsäädännön sopimuus ACTA:n kanssa, jotta voi vastata "ACTA ei muuta mitään" eli sen läpi vieminen olisi läpihuutojuttu.

- Geneerinen korvauslääke kiellettäisiin. Lääkkeiden hinnat nousisivat.

- Mitähän seuraavaksi... geenipatentteja? Maanviljelijällä on sitten hauskaa, jos naapurin puolelta tulee muunneltu geeni omalla pellolle pölyttäjän mukana. No, spekuloida voi rajatta, koska näitä "ei vaikuta mihinkään" "kauppasopimuksia" tehkään suljettujen ovien takana. Minkähän takia ne tehtäisiin suljettujen ovien takana ellei juurikin sen takia, että ne eivät kestä päivänvaloa.

- EU:n ACTA-allekirjoituksesta päätettiin EU:n maatalousministerien(!) kesken toimittajien hämäyttämiseksi. Allekirjoittaminen tehtiin Tokyossa.



Tähän saakka meno oli täyttä vauhtia kohti helvettiä. Toki siinä sivussa Piraattipuolue on huudellut eduskunnan ulkopuolelta ja muutama vihertäjä on harmitellut avoimmuuden puutetta uskaltamatta nostaa kuitenkaan merkittävää haloota asiasta (voisi varmaan uhata hallitustyöskentelyäkin). Mutta on sitä alkanut jo vähän tapahtuakin:

- Ranskalainen europarlamentaarikko Kader Arif erosi protestina ACTA-vehkeilylle.

- Puolassa on ollut suuria mielenosoituksia (15000 Kraków, 5000 Wrocław), yritykset ovat aikeissa järjestää Wikipedia-blockoutin tyylisiä protesteja sulkemalla nettisivustojansa, haktivistit kaatavat hallituksen sivustoja, puolan kansalaiset keräänneet jo pian 400000 nimeä adressiin (jestemprzeciwacta.pl) ACTAA vastaan, maan europarlamentaarikot saaneet jo liki 2 miljoonaa sähköpostia ACTAan liittyen.

- Kansainvälisessä adressissa (Avaaz.org) on 2 miljoonan allekirjoittajan raja rikki. Allekirjoittaminen edellyttää sähköpostivarmistusta.

- Puola, Tsekki, Slovakia, Latvia ja Saksa ovat jäädyttäneet ACTAn ratifioinnin protestien takia. Suomessa tuskin käy samoin. Jo satakin e-mailia leimattaisiin "masinoinniksi" ja mielenosoituksiin saa revittyä paikalle ehkä pari kymmentä. Okei, huomiseen mielenosoitukseen ennakkoilmoittautuneita on puoli tuhatta ja Helsingin Sanomat arvioi useita tuhansia, mutta miten siinä sitten viime kädessä käy. Suomalaisia ei kiinnosta valtaväestön ihmisoikeudet ja barrikadeille nouseminen on hankalaa. Erityisen hankalaa se on, jos se koskee suomalaista demokratiaa ja kansallista itsemääräämisoikeutta sen sijaan, että se koskisi keskiolutta ja makkaraa. No, ehkä muu Eurooppa osaa kaataa ACTAn ja pelastaa palan suomalaista itsenäisyyttä siinä samalla. Ja onhan huomiseksi luvattu parempaa säätä kuin mitä oli presidentinvaalien viikonloppuna.



Muistakaa:
#ACTA @Twitter
STOP ACTA Helsinki @Facebook

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti