Niin siinä sitten kävi, että suuressa noususuhdanteessa ollut Haaviston kannatus ehti kuin ehtikin saavuttamaan kriittisen massan jo ennen ensimmäisen kierroksen vaaleja, nostaen Haaviston kannatuksen toiselle sijalle ja siten myös toiselle kierrokselle.
Tätä nousua on jo ehditty apologisoida "Väyrystä tai Soinia ei päästetä toiselle kierrokselle" tai "vastajytkyksi". Minä en usko, että se on kumpaakaan.
Vaikka väistämättä Haavisto lienee saanut joitakin ääniä, jotta Väyrynen tai Soini ei olisi päässyt toiselle kierrokselle, uskon että nämä siirtyneet äänet ovat pääsääntöisesti olleet samanmielisten ehdokkaiden välillä tapahtunutta taktikointia, eli ääniä on siirtynyt mm. Arhinmäeltä, Biaudet'lta ja jossakin määrin Lipposeltakin. Puheet kokoomuslaisten suuresta kääntymisestä Haaviston taakse vaalituloksen manipuloimiseksi tuntuvat perin huterilta, koska minä en ainakaan aisti mitään tämmöistä liikettä olevan voimissa. Moni kokoomuslainen ainakin täällä maaseudulla ehti jopa miettiä Väyrysen äänestämistä Niinistön sijaan pitääkseen Haaviston poissa!
Jos Haaviston kannatuksessa on ilmaa, niin oli siis myös Väyrysen kannatuksessakin. Eli oli ilmaa tai ei, Haavisto olisi kaikella todennäköisyydellä silti voittanut Väyrysen.
Toisaalta, osa on halunnut välttää toisen kierroksen mm. kustannussyistä, mikä tarkoittaa, että Niinistön kannatuksessakin on ilmaa. Toisaalta Niinistön kannatus perustuu yli kuusi vuotta kestäneeseen passiiviseen kampanjaan ja tähän lyhyeeseen loppurutistukseen, johon on upotettu miljoona euroa.
No, se vastajytky? Sen ajatus on Biaudet'n kannattama. Biaudet myös itki sitä, että naisliikkeet eivät ole aktiivisemmin olleet naisehdokkaiden takana eli harrastamassa politiikkaa perustuen ihmisen sukupuoleen eikä korvien välissä oleviin mielipiteisiin sukupuolien välisestä tasa-arvosta. Jopa Naisasialiitto Unioni (joka on parhaiten tunnettu jopa miesvihaisista äänitorvistaan) ei pystynyt olemaan piikittämättä Biaudet'a vastaan: "En ole sellainen feministi, joka ajattelisi, ettei mies voisi ajaa myös naisasiaa, Sari Roman-Lagerspez sanoo." Nyt on maailmankirjat sekaisin...
Biaudet'n "johtama" vastajytky kertoo lähinnä Biaudet'n epärealistisesta itsehyväisyydestä ja oman tärkeytensä absurdista (suorastaan väyrysmäisestä) yliarvioinnista. Vastajytkyn äänekkäimmät pelurit, Biaudet ja Lipponen, saivat karvaan tappion näissä vaaleissa pelaamalla anti-persu-asenteella "kolmannen vaihtoehdon" sijasta. Vaihtoehtoja, kun on konservativismi, anti-konservativismi ja sitten se aito yksilönvapaudellinen ajattelu, joka ei lähde henkilökohtaisiin solvauksiin konservatiivien arvomaailmaa vastaan. Ei liene kysyttävää mihin Biaudet ja Lipponen kompastuivat: he kompastuivat vastajytkyynsä.
Haaviston menestys on jotakin vähän muuta kuin vastajytky, koska se ei profiloidu jytkyä itseään vastaan. Haaviston menestys sikäli on myös merkki ei-marxilaisen arvoliberalismin kannatuksen löytymisestä, kun perinteisesti kannatus on valunut marxilaisten ja konservatiivien välillä. Sangen piristävää.
Äänestin Haavistoa ensimmäisellä kierroksella, mutta toisen kierroksen ääneni on yhä auki. Ja tulee pysymäänkin siihen asti, kunnes numeron kirjoitan. Tulen seuraamaan ehdokkaiden ulosantia tarkasti. Nämä ovat oikeasti kiinnostavat vaalit. Saatan analysoida ehdokkaiden vahvuuksia myöhemmin erillisessä blogauksessa. Tässä blogauksessa halusin lähinnä käsitellä ajatusta "vastajytkystä". Sellaista ei ollut. Soini on kanssani samaa mieltä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti