sunnuntai 8. elokuuta 2010

Laitetaanko kiintiöt myös avioliitoillekin?

Jukka Väisänen (vihr) on ehdottanut, "sukupuolineutraaliin äänestysjärjestelmän uusimista". Konkreettista ehdotusta hän ei osaa tehdä, mutta toteaa, että perusteet uudistukselle löytyy, sillä naisia ei ole eduskunnassa yhtä paljon kuin miehiä, ja että eräissä puolueissa (Keskusta ja Vasemmistoliitto) ongelma on korostunut. Vihreissä vallitseva matriarkaatti ei hänestä ole ongelma, koska se kompensoi muiden puolueiden miesvaltaisuutta.

Miesvaltaisuudesta voidaan toki olla eri mieltäkin, sillä hallitus on vahvasti naispainotteinen, erityisesti Vihreiden osalta lainattava on Heli Järvistä: "Eduskuntaryhmämme 14 jäsenestä 9 on naisia. Myös muun muassa kaikki ministerimme ja eduskuntaryhmämme puheenjohtaja ovat naisia. Voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että nainen on puolueessamme erinomaisen tasa-arvoinen."

Kaikkien hallituspuolueiden edustajat yhteenlaskien hallituksessa on 11 naisministeriä ja 9 miesministeriä.

Jos kuitenkin asetamme sivuun sen, että huolimatta eduskunnan miesvaltaisuudesta useimmat merkittävät virat myönnetään kuitenkin naisedustajille, ja juututtaisiin nyt yksinomaan mieskansanedustajien määrään (joka on kuitenkin kansan tahto!) erillisenä "ongelmana". Näin ilmeisesti Vihreiden Jukka tahtoo asian nähdä, koska kokee olevat tarvetta muutokselle. Hän toteaa, että eduskuntavaalien järjestemisessä kaksisarjalaisena, niin, että mies ja naisedustajien lukumäärä on ennalta määrätty, ainoa vika on "ettei pienemmät puolueet pääsisi välttämättä ollenkaan eduskuntaan ja kunnanvaltuustoihin". Itse voisin kyllä nähdä hieman muitakin ongelmia kyseisessä asiassa, kuten sukupuolikiintiöissä yleensäkin.

Jukalla ei ole konkreettista ideaa miten vaalit sitten tulisi toteuttaa, jotta pienemmät puolueet pääsisi jatkossakin eduskuntaan (=hänen ainut huolensa), mutta tavoite "tasa-arvoisen" lopputuloksen antavaan äänestysjärjestelmään on silti hänellä selkeä määränpää.


Useimmilla arvoliberaaleilla on tavoitteena sukupuolineutraali avioliitto. Tämä tarkoitaa sitä, että kaksi ihmistä voi avioitua toistensa kanssa riippumatta sukupuolesta, eli julkinen valta ei noteeraa sukupuolta millään lailla avioliittolainsäädännössä. Tästä sukupuolineutraalista avioliitosta voitaisiin toki tehdä Vihreä versio, jossa valtion tehtävä on huolehtia heteroavioliittojen ja homoavioliittojen suhteesta ja tarvittaessa rajoittaa jompaa kumpaa näistä, jotta heteroavioliittojen ja homoavioliittojen suhde joko A) vastaa hetero- ja homoseksuaalien suhdetta yhteiskunnan populaatiossa tai B) suhdetta 50/50, riippuen vähän kumpi nähdään *krhm* tasa-arvoisena.

Ota järki käteen, Jukkaseni, äläkä ole tuommoinen feminatsi. Nykyinen, aidosti sukupuolineutraali vaalitapa (ilman sukupuolikiintiöitä) nimenomaan on tasa-arvoinen. Kyse on mahdollisuuksien tasa-arvosta - ei tasapäistämisestä. Tasapäistäminen ei ole yhteiskunnan edun mukaista ja sillä tavoin ei demokratiakaan toteudu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti